MWC 2012’de tanıtımı gerçekleştirilen HTC’nin yeni One serisi oldukça ilgi çekiciydi. Ben de bu seriden One X modelini beğenmiş, ülkemizde satışa sunulacağı zamanı bekler olmuştum. Neticede cihazı çıktığı gün aldım, yaklaşık iki-üç gündür kullanıyorum. İzlenimlerimi yazıyorum, cihazı almak isteyip kararsız olanlar için bir faydam dokunabilirse ne mutlu!

YAZILIM

Android 4.0 ve HTC Sense 4 ile gelen cihaz yazılım açısından oldukça güçlü. Yüz tanıma özelliği de dâhil olmak üzere ICS’nin tüm güzelliklerini geliştirilmiş HTC Sense ara yüzü ile sağlıyor. Aynı zamanda telefonun üzerinde Dropbox yüklü geliyor ve oturum açtığınızda iki yıl boyunca kullanabileceğiniz ücretsiz 23GB alan hesabınıza işleniyor. Bu da cihazın yazılım tarafında önemli faydalarından biri ancak EVO 3D’de olduğu gibi ücretsiz oyun gelmiyor.  Cihazı aldıktan hemen sonra bir OTA güncellemesi geldi. Kullanımla beraber fark edilen hatalar giderilmiş ve şarj süresinde iyileştirmeler yapılmış.

DONANIM

HTC One X Quad-Core işlemci ile gelen ilk smartphone. 1.5GHz hızında dört çekirdekli işlemci kullanıyor ve performansından hızı çok net anlaşılıyor. 1Gb Ram’e sahip cihazda 32GB dâhili hafıza bulunuyor, bu hafızanın yaklaşık 26Gb’lık kısmı kullanılabilir durumda. Uygulama yüklemek için de 1.7GB gibi gayet yeterli bir alan mevcut.  Gyro sensör, g-sensör, dijital pusula ve yakınlık sensörü gibi standart özellikler var. Bağlantı tarafında da Bluetooth 4.0 ve Wireless-N gibi son teknolojileri kullanıyor. Beats Audio ile olan ortaklık neticesinde bu cihazda da ses donanımında geliştirmeler Beats tarafından yapılmış ama cihaz özel kulaklıkla gelmiyor. Yurtdışında özel kulaklıklı olan modelleri satışa sunulmuş, ama burada bulmak zor.

İşlemci ve ramden sonra en belirleyici donanım olan ekran kısmına geleyim. 4.7” gibi oldukça büyük bir ekranla geliyor. Benim tercihim daha çok 4.3” ekranların standart olmasından yana ama 4.7” boyutu 720p HD 1280×720 çözünürlük için tercih ediliyor. Super IPS LCD2 kapasitatif ekran çok net ve canlı görüntü sağlıyor, şimdiye kadar bir smartphone’da gördüğüm en iyi ekran diyebilirim.  Bu boyutta bir ekranı desteklemek için 1800mAh pil kullanılmış ama şarj konusunda pek ümitli değilim, yine bir gün seviyesinde gideceğini düşünüyorum. (Yeni aldığımdan çok kullanıyorum, net şarj bilgisi henüz yok)

Cihazın en önemli yanlarından birisi de geliştirilmiş kamerası ve ImageSense özelliği. 1080p HD video kaydı yaparken aynı anda videoyu bölmeden fotoğraf da çekebilen 8MP’lik bir kamerası var. Auto-Focus, LED Flash ve düşük ışıkta daha iyi çekimler yapmaya yarayan BSI sensörü ile tam teşekküllü bir kamera olmuş. Seri fotoğraf çekme özelliği de çok etkileyici, işlemci performansını da kamerada hissetmek mümkün, son derece hızlı fotoğraf çekebiliyorsunuz. Kısacası yine bir smartphone’da olabilecek en iyi kameralardan birisine sahip diyebilirim. Ön tarafta da 1.3MP’lik bir kamera mevcut, ülkemiz bağlantı şartlarında bir hayal olsa da 720p video görüşmesini teknik olarak yapabiliyor.

Tasarım kısmında HTC çok özel ve güzel bir işe imza atmış diyebilirim. Cihazın beyaz ve siyah modelleri var, beyaz olan çok daha farklı gözüküyor, bu yüzden özellikle beyazı tercih ettim. Gayet ince ve hafif bir telefon. (Ağırlığı 130 gram) Kameranın lensi biraz çıkık duruyor, bu da telefonu yere koyduğunuzda lens muhafazasının çabuk çizilmesi anlamına geliyor. Bunun dışında etkileyici bir tasarımı var.

HTC’nin bu cihazda biraz farklı bir politika izlediğini söylemek mümkün. SD kart slotu olmadığından artırılabilir hafıza seçeneği  yok, cihazla gelen 32GB’ı kabul etmek durumundasınız. Aynı zamanda tek parça tasarım olduğundan pili de değiştirilemiyor. Micro-sim desteği de HTC için bir yenilik. Genel olarak beğendiğim bir telefon oldu HTC One X. Yeni neslin ilk telefonu olduğundan da şu anda büyük bir avantajı var. Samsung Galaxy SIII ve diğer rakipleri piyasaya çıktığında karşılaştırmalı performansı telefonun değeri konusunda daha net bilgiler verecektir.