Evo 3D HTC’nin Sensation serisinden hemen sonra çıkarttığı 3D destekli ilk telefonu. Cihaz gözlüksüz olarak üç boyutlu görüntü sağlayabiliyor. Bu telefonu uzun zaman bekledim ancak çıktığında nedense beklenen etkiyi yaratmadı, sanırım 3D teknolojisi hala insanları korkutuyor. Oysaki cihazı gayet 2D olarak kullanmak mümkün, 3D ek özellik gibi düşünülebilir.

YAZILIM

Cihaz Android Gingerbread 2.3.4 ve HTC Sense 3.0 yazılımları ile geliyor. İlk etapta HTC tarafından ICS güncellemesi alacak cihazlar arasında gösterildi hatta ilk güncellemeyi alması bekleniyordu ancak sonradan HTC planlarını değiştirdi. Yine de telefon 2012 yılında Android 4.0 ve Sense 3.6 ile güncellenecek. Cihazı satın aldığınızda üzerinde gelen romla Spider-Man 3D, NFS Shift ve Sims oyunları ücretsiz olarak geliyor, üzerlerine tıklayıp gerekli dosyaları indirerek oynanabilir hale getiriyorsunuz. 3D özelliği gözünüz alıştıktan sonra özellikle NFS Shift gibi oyunlarda çok etkileyici olabiliyor. Play Store şu an 3D içerik konusunda çok zengin olmasa da bu içeriği düzenli kontrol edebileceğiniz bir cihazınızın olması güzel.

DONANIM

1gb Ram’in yanında 1.2GHz dual-core işlemci mevcut. Üzerindeki yazılımla gayet akıcı bir performans sağlıyor. Telefonun 1GB dâhili hafızası var ancak MicroSD desteği sayesinde 32GB’a kadar hafızayı genişletmek mümkün.  Bluetooth 3.0, Wireless-N bağlantı standartlarını destekliyor. Gyro-sensör, g-sensör, dijital pusula, yakınlık sensörü gibi donanımlar da standart olarak geliyor. Diğer telefonlara göre HTC’lerde eksradan bir Radyo özelliği de var. FM radyo zaman zaman kullanışlı olabiliyor.

4.3” boyutunda 3D LCD kapasitatif ekran 540×960 çözünürlük sağlıyor. Ekranın parlaklığı gayet tatmin edici, 3D özelliği de gözünüz alıştıktan sonra ön plana çıkıyor. 4.3” şu an için bence ideal ekran boyutu, cihazın da boyutunu makul ölçülerde tutuyor. Önde bir, arkada da iki adet kamerası var. Ön kamera 1.3MP, arka kameralar 5MP çözünürlüğünde fotoğraf çekebiliyor. Arkada çift kamera olmasının nedeni 3D çekim yapabilmek. Cihaz hem 2D hem de 3D olarak 720p video kaydı yapabiliyor. Ancak 3D fotoğrafları 2MP çekiyor. Kamera için yan tarafta bir butonu var ve bu buton fotoğraf çekme işini çok kolaylaştırıyor. Aynı zamanda kamera butonun yanında 2D-3D geçişi yapabileceğiniz bir buton daha bulunuyor.  Video ve fotoğraf performansı çok iyi, arkada çift kamera olması biraz ağırlığı artırsa da (telefonun ağırlığı 170 gram) elinde bir cihaz olduğunu hissetmek isteyenler için olumlu olabilir!

Tipik dört android butonu dokunmatik olarak mevcut, bu da butonların arasına toz kaçmasını engelliyor. Tasarım olarak beğendiğim bir telefon oldu HTC Evo 3D, Sensation ailesine oranla toz sorunu yok gibi bir şey. Artırılabilir hafızası, 3D özelliği, HTC Sense ara yüzü gibi seçeneklerden dolayı tercih edilebilecek, şu an için piyasada fiyat/performans oranı en yüksek olan cihaz diyebilirim.

Telefonla ilgili en büyük eleştirilerden birisi şarj süresi. 1730 mAh’lik pil normal kullanımda 2 günü çıkartıyor, cihazını sürekli elinden düşürmeyenler için şarj süresi biraz daha düşecektir ancak eleştirildiği kadar büyük bir şarj sorunu yok. Yeni dönemde büyüyen ve gelişen ekranlara karşı bir türlü gelişemeyen batarya teknolojisi her smartphone’un en geri kalmış özelliği. Bu yüzden cihaza pil açısından yüklenmek pek anlamlı gelmiyor, ortada çok daha iyi örnekler göremiyoruz maalesef.

Bir de not düşeyim, kendi çektikleriniz hariç Youtube’dan 3D videolar izleyebilirsiniz. Gösterime yeni girecek filmlerin 3D fragmanlarını bulmak mümkün.