Bir fidye yazılımı (ransomware) tarafından verileriniz şifrelenirse ki, bu son zamanlarda binlerce kişinin yüz binlerce dolar fidye vermesine sebep oldu. (Çok yakın zamanda CryptoLocker, TorrentLocker, Reveton vs)

Yedekleriniz varsa zarar görmezsiniz

Son zamanlarda ortaya çıkan ve ransomware* diye bir alt gruba ait olan zararlı yazılımların amacı bilgisayarınıza zarar vermek değil. Bu türden zararlılar bulaştıkları sistemde mevcut bulunan önemli dosyaları kırılması imkansıza yakın bir algoritma ile şifreleyerek sizden verilerinize karşı bir ücret talep etmek. CryptoLocker, TorrentLocker, Reveton gibi ransomware yazılımlara karşı korunmak için mutlaka güncel bir antivirüs yazılımına ihtiyacınız var. Bunun dışında bilmediğiniz kaynaklardan gelen bağlantıları tıklamamaya özen göstermeli ve bilgisayarınıza indirilen dosyaları mutlaka virüs programınıza tarattırdıktan sonra çalıştırmalısınız.

ne_olacakBütün bunları bir şekilde gözden kaçırdığınızda ve bir ransomware tarzı zararlıyı sisteminize bulaştırdığınızda ne olacak?

Bu noktada ransomware’in sistemlere zarar veren virüslere karşı şöyle bir kötü özelliği var. Antivirüs yazılımları ve bu yazılımların çeşitli araçları ile virüsleri sisteminizden tamamen kaldırmanız ve sisteminizi çalışır duruma getirmeniz mümkün oluyor, ancak ransomware zararlıları dosyalarınızı şifrelediği için bulaştıkları bilgisayardan temizlenseler bile dosyalar şifreli bir şekilde kalmaya devam ediyor. Bu noktada ransomware’den korunmanız için güncel bir antivirüs yazılımının yanında aktif olarak yedek alan ve dosyalarınızı güvende tutan bir yedekleme mekanizmasına da ihtiyacınız var.

Basit_kolay

3 basit adımda tüm verilerinizi yedekleyebilirsiniz.

Yedekleme programları eski stabil hallerinden kurtuldular ve artık oldukça kapsamlı seçeneklere sahipler. Ağ üzerindeki bir noktaya ya da harici diske yedekleme yapabiliyorlar, Windows explorer ile uyumlu çalışan ve tek tıklama ile dosyanızın bir önceki sürümünü geri getiren yedekleme programları da mevcut. Sisteminizde öncelikli olarak korunması gereken Office belgeleri, fotoğraflarınız ve videolarınız gibi dosyaları anlık olarak yedeklemeniz sizi olası saldırılara ve anlık hatalara karşı güvence altına alır.

bkz_sag

Yedekleme işlemi sizi sadece zararlı kodlardan değil, oluşabilecek sistem çökmeleri, donanım hataları ya da dosya bozulmalarına karşı da korur. Ransomware tarzı zararlı kodlar normal klasör yapısında olduğu sürece ağ üzerindeki yedeklerinizi de şifreleyebileceğinden en sağlıklı yedekleme şekli şifreli bir şekilde harici bir diske ya da ağ üzerindeki bir depolama kaynağına yapılandır. Dosyalarınızın güvenliği için düzenli olarak yedek almayı unutmayın ve eğer yedek almıyorsanız bugünden itibaren hemen başlayın!

* “Ransomware” kelimesini fidye yazılımı olarak çevirebiliriz.